pondělí 23. října 2017

8 užitečných tipů při dojíždění vlakem



Věřím, že jistě nejsem jediná, kdo někam dojíždí vlakem ať už denně nebo týdně. Já osobně ve vlaku strávím cca 5 hodin týdně na cestě z Ostravy do Brna a zpět. A proč se vlastně každý týden drncám Českými drahami bez wifi a bez občerstvení? Je to jednoduché jelikož to je pro mě nejlevnější a nejčastěji jedoucí spoj v porovnání třeba s autobusy (a navíc se mi v autobuse dělá občas blbě) a taky proto, že do Brna z Ostravy prostě žádný super vlak jako Leoexpress nebo Regiojet nejezdí. No jo nedá se svítit. A tak mě při jedné z mých každotýdenních cest napadl námět na tento článek, který sepisuji jak jinak než ve vlaku na cestě do Brna. Doufám, že někomu z vás mé tipy pomohou a že se třeba podělíte o nějaké své, které já ještě neznám.

Pečlivě vyberte čas odjezdu.
Tady ten bod dávám záměrně jako první jelikož České dráhy od 15. září zavedly změnu. Kdysi jste si koupili jízdenku na nějaký čas, ale bylo jedno jestli pojedete tím daným vlakem nebo o pár vlaků dříve nebo později. Prostě stačilo, aby jste jeli v ten den, na který jste si jízdenku koupili. Od 15. září však můžete jet tím vlakem, který máte uvedený na jízdence nebo kterýmkoliv pozdějším, ale už ne dřívějším. Proto si kupujte jízdenku vždy na ten nejdřevěnější vlak, který si myslíte, že by jste teoreticky mohli stihnout, jinak budete muset jízdenku pak stornovat (což jde nově až do 15 minut před odjezdem vlaku) a koupit si novou, jelikož vám tu vaši průvodčí prostě neuzná (pokud pojedete např. ve 14:00, ale jízdenku máte až na 15:00).

Není vagón jako vagón.
Když budete nějakým vlakem jezdit pravidelněji, dejte si tu chvilku práce a projděte si ho. On totiž není vagón jako vagón. Jako wifi zatím nenajdete asi ani v první třídě, ale pozitivní je, že existují i hezčí vagóny než ty s kupé, kde jsou ty hnusné studené potrhané kožené sedačky bez opěrek na ruce a s dveřmi na kliku (které neumím otevírat ani zvenku ani zevnitř). Třeba u nás na trase Ostrava-Brno a zpět, jezdí jeden speciální vagón, kde jsou dveře na čudlík jako v tramvaji, je tu i otevřená sekce (bez kupé, ty já totiž nemám moc ráda) a dokonce se zásuvkami, kde si můžete nabít notebook nebo mobil. Takže je vám jasné, kde ve vlaku mě vždy najdete. 

Zařiďte si In-kartu.
In-karta se při častějším dojíždění určitě vyplatí. Pokud již nestudujete, doporučuji In-kartu 50, se kterou máte 50% slevu na jízdném. Pokud jste však studenti, nejvýhodnější jízdenky dosáhnete, kdy si pořídíte In-kartu 25 a oranžový Žákovský průkaz jako potvrzení o tom, že dojíždíte pravidelně jako student na dané trase do školy. Bez In-karty a průkazu by mě jedna jízdenka vyšla od 150 korun do cca 230 (záleží s jakým předstihem bych si ji kupovala) a s oběma těmito průkazy mě stojí vždy jen 108 korun.

Kupujte si jízdenky online a registrujte se v eshopu ČD.
Když se zaregistrujete v eshopu Českých drah a budete si po přihlášení vždy kupovat jízdenky online předem, tak máte možnost sbírat tzv. ČD body (za každých 10 korun je 1 ČD bod tuším), které pak můžete vyměňovat za různé odměny jako například jízdenky zdarma nebo zdarma prodloužení profilu na In-kartě a tak podobně. Já poctivě body sbírám a už díky nim mohla za mnou zdarma přijet do Brna na návštěvu mamka. Navíc pokud nakupujete online přes eshop máte možnost si "koupit" místenku zadarmo.

Využijte čas strávený na cestě.
Mě například jedna cesta zabere skoro 2 a půl hodiny. Jasně můžete celou dobu čučet z okna se sluchátky na uších (neříkám, že to nikdy nedělám), ale proč ten čas strávený ve vlaku nestrávit efektivně? Vždy se snažím si naplánovat nějakou aktivitu, která se dá dělat offline (přece jen tu ještě není ta wifi a data mi vypadávají). Často tak ve vlaku například upravuji fotky, čtu něco do školy (nebo si čtu nějakou knížku, kterou mám rozečtenou například z knihovny a vím, že ji musím brzy vrátit) nebo, tak jako to dělám právě teď, píšu články.

Pokud jste holka a cestujete večer sama.
Cestovat večer nebo za tmy sama není nic příjemného. Nikdy nevíte, na koho ve vlaku zrovna narazíte, a proto pokud je ve vašem vlaku ta možnost, zarezervujte si předem místo v tzv. dámském oddíle. Na trase, kde jezdím, je právě v onom vagónu se zásuvkami jedno kupé značeno jako "dámský oddíl". Pokud si tam přisedne nějaký nevšímavý pán, který nějakým záhadným způsobem přehlédna nápis na dveřích kupé, který říká, že se jedná o dámský oddíl, tak ho na to průvodčí upozorní a zeptá se přítomných žen, jestli jim tam ten pán vadí a případně by byl pán nucen si přesednout jinde.

Hlavně neusnout a mít oči všude.
Ať už jedete ve dne nebo v noci, vždy se snažte udržovat bdělí, protože váš případný spánek je přímo geniální příležitost pro zloděje a vy by jste se tak mohli probudit o nějakou tu cennost lehčí. Stejně tak se snažte si s sebou brát své cenné věci i na WC nebo vždy někoho důvěryhodně vypadajícího poproste, aby vám je po dobu vaší nepřítomnosti pohlídal. mě se zatím naštěstí žádná nepříjemná příhoda nestala, ale rozhodne už jsem jela s lidmi, se kteří prostě důvěryhodně nevypadají. A vzhledem k tomu že s sebou vozím vždy minimálně notebook, mobil a peněženku, tak se snažím si dávat pozor.

Stáhněte si aplikaci České dráhy.
Já vím, už to pomalu vypadá jako nějaké promo na České dráhy, ale věřte mi, jen se snažím vám usnadnit život. Pokud máte chytrý telefon (což už v dnešní době většina lidí určité má), tak si stáhněte aplikaci Českých drah. Když se do ní přihlásíte svými přihlašovacími údaji z eshopu, automaticky se vám v ní ukážou vámi zakoupené jízdenky a aplikace vám pak hlásí dopředu například z jakého nástupiště vlak jede nebo zpoždění, které vám v průběhu jízdy aktualizuje. Najdete tam také vyhledávání spojů nebo řazení vlaků a odjezdy různých vlaků z různých stanic, což se taky někdy může určitě hodit.

A co vy? Máte nějaké užitečné rady?

11 komentářů:

  1. Tak o dámským oddíle jsem neměla ani tušení :D vím, že v pendolinu je tichý vagon a v některých spojích bývají kupé pro děti, ale dámský vagon jsem ještě neviděla. A vlastně to není vůbec špatný nápad, na cesty vlakem bych ho rozhodně taky volila. Obzvlášť večer. Já pak volím nejradši i ten tichý - pokud jedu sama. Radši si dám sluchátka nebo si čtu než abych celou cestu poslouchala brečící děti (nic proti nim) a nebo 3 hodiny telefonujícího člověka.
    The Linheart

    OdpovědětVymazat
  2. já momentálně střídám vlak a autobus (záleží, který spoj mi víc vyhovuje), takže nevím, jestli by se mi In karta vyplatila :( a cesty domů/do Brna se taky snažím využít co nejvíc efektivně - buď si čtu, dělám něco do školy, píšu atd., cesta i pak rychleji uteče :) a z té kličky na otevírání dveří mám taky strach :D vždycky se modlím, aby někdo vystupoval tam, kde já a dveře otevřel :D

    OdpovědětVymazat
  3. dobre napísané, tiež som cestovávala podobne, a ten čas "offline" býval skvelý pomocník na učenie, zapisovanie si, či premýšlanie :) najradšej cestujem sama a vlakom :)

    OdpovědětVymazat
  4. to jsem netušila, že ČD mají aplikaci, díky za tip

    Já jsem takhle jezdila přes Ostravu na školu do Olomouce... Přes dvě hodiny cesty, napřed od nás z dědiny do Ovy, pak z Ovy dál... a to nepočítám nekonečné čekání na přípoj, jelikož ono to klasicky všecko jede v blbý čas.

    Do Brna jezdím tak dvakrát do roka, ale to mě levněji než vlakem vyjde jet busem Studentagency z Frýdku-Místku, navíc je to pro mě rychlejší než vlak. Navíc, kvalita těch rychlíků co od Ovy do Brna jedou je fakt katastrofická, to radši překonám trochu nevolnosti v buse :D

    Taky se mi stalo, když jsem jednou jela ze školy, tak jsem normálně seděla v kupéčku s ostatníma lidma. V Ově Svinov všichni vystoupili, a přisedl si divný chlap. Já vystupovala na hlavním, a mezi hlavním a Svinovem je tak 5 minut, ale s tím podivným chlapem to bylo extrémně nepříjemné... o.O Navíc to působilo, že se vyprázdnil celý vlak, ne jenom moje kupéčko...

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkný článek. Já dojížděním trávím každý den přes 2 a půl hodiny a takové tipy se mi hodí.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak o dámském oddělní slyším poprvé.. :)

    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  7. naozaj skvelý článok! :) veľmi užitočné tipy! o tom dámskom oddiele som ešte nepočula, ale asi preto, že u nás na Slovensku nič také neexistuje... :D skvelé, že u vás hej ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  8. Užitočné tipy a skvelý článok!:) Ja cestujem každé ráno vlakom do školy, no o dámskom oddiele som ešte nepočula - myslím, že na Slovensku je len detský vagón, ale príde mi ten dámsky ako dobrý nápad..:)

    OdpovědětVymazat
  9. To je dobrý nápad na článek! Asi by mě nenapadl :D Já dojíždím deset minut vlakem, ale vždycky do něj nastoupím o třicet minut dřív, než vyjede, ať si ten pocit "jízdy" ve vlaku, můžu užít :D

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. O dámském oddíle slyším poprvé! :) A určitě je to skvělá rada, protože jak píšeš výše, ne vzdycky se daří jet za bílého dne.

    Já se snažím ve vlaku věnovat tak trochu sobě, i když tu trasu znám nazpaměť a nic mě většinou už nepřekvapí- okno tedy nepřichází vpotaz. Tak je to pořád taková ta chvíle kdy se dá vypnout. Věnovat se takovým těm maličkostem, na které jinak není čas. Podtrhávání výpisek, malování do diáře.. To co udělá radost, ale v podstatě je to úplná banalita. :D

    B&M&P

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas a a zanechali mi zde vzkaz :)